Fichier:COLLECTIE TROPENMUSEUM Achterglasschildering voorstellende de ruil van wapens tegen een slaaf TMnr 5095-1.jpg

COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Achterglasschildering_voorstellende_de_ruil_van_wapens_tegen_een_slaaf_TMnr_5095-1.jpg(700 × 496 pixels, taille du fichier : 291 Kio, type MIME : image/jpeg)

Description

Nederlands: SchilderingNederlands: Achterglasschildering voorstellende de ruil van wapens tegen een slaafLocal name: suwer
Titre
Nederlands: Schildering
Nederlands: Achterglasschildering voorstellende de ruil van wapens tegen een slaaf

Local name: suwer
Description
Nederlands: Achterglasschildering met als thema de slavenhandel. De schildering toont blanke handelaren die in een dorp wapens aanbieden in ruil voor slaven. Afgebeeld is de eerste keer dat een dergelijke transactie plaatsvond. Twee Franse handelaren, Leonard en Alfred, proberen slaven te kopen van Koning Coumba N'dofin en zijn lijfwacht N'demba in het dorp Sam in Wolof-land (informatie verkoper).

De traditie van het achterglasschilderen is eind 19e eeuw vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar Senegal overgebracht. Vanaf de jaren 1890 importeerden Libanese, Syrische en Marokkaanse migranten religieuze prenten en achterglasschilderingen vanuit hun herkomstlanden naar Senegal voor de verkoop en voor eigen gebruik. Na enige tijd begonnen Senegalese moslims de Arabische glasschilderingen te reproduceren, gebruikmakend van dezelfde (vaak sjiietische) voorstellingen en Arabische teksten als de prenten en schilderingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Na verloop van tijd ontwikkelde zich binnen de Senegalese traditie een eigen identiteit, met een eigen schilderstijl en typisch Senegalese thematiek. Deze ontwikkeling is in gang gezet met schilderingen die de Senegalese, soennitische stromingen van islam weerspiegelden, zoals afbeeldingen van Senegalese religieuze leiders (marabouts). Een kenmerkend stijldetail is de proportionele verdeling in de achterglasschilderingen; de grootte van de figuren in de afbeelding weerspiegelt de mate van belangrijkheid.

Het hoogtepunt van de produktie van Senegalese glasschilderingen voor de lokale markt lag in de periode 1920-1970 (Bouttiaux-Ndiaye, p. 9). In de periode daarna verminderde de vraag op de lokale markt sterk vanwege de opkomst van goedkoop drukwerk. Sinds die tijd prefereren de meeste Senegalese moslims een foto of gedrukte prent als religieus object boven een glasschildering.

Sinds de opkomst van het toerisme in Senegal in de jaren 1970 worden glasschilderingen met name voor de toeristische markt gemaakt. De thematiek werd aangepast aan de smaak van de toeristen; minder religieuze afbeeldingen en meer scènes uit het dagelijks leven, voorstellingen van de Senegalese cultuur en ook afbeeldingen van internationaal bekende figuren als Bob Marley en Kuifje.

Daarnaast werd het Senegalese achterglasschilderen door de westerse kunstwereld ontdekt, beginnend met de publicatie van Renaudeau (1984). Senegalese kunstenaars begonnen te experimenteren met materiaal, techniek en thematiek. Waren de schilderingen vroeger anoniem, nu begonnen kunstenaars hun werken te signeren. Door aankopen van diverse westerse musea werden de prijzen sterk opgedreven. Met bovenstaande ontwikkelingen is de betekenis van achterglasschilderingen veranderd, ze zijn van religieuze voorwerpen tot kunstwerken geworden.
Date 1987
date QS:P571,+1987-00-00T00:00:00Z/9
Dimensions circa 33,5 x 48cm (13 3/16 x 18 7/8in.)
Numéro d’inventaire
5095-1
Inscriptions l.o.: ?? Diop?
Notes
Nederlands:
Culturele Herkomst: West-Afrikaans
Functionele categorie: decorative objects, painting, schilderkunst, siervoorwerpen, decoratieve voorwerpen
Geografische Herkomst: Senegal
Materiaal - hoofd: glas
Materiaal - overig: karton, kleurstof, pigment
Objecttrefwoord: achterglasschilderingen, reverse paintings on glass (are reverse images painted on textile then applied to the inside of a piece of glass, leaving correctly visable images seen from the outside)
Techniek: Beschilderd
Voorstelling Activiteit / Functie: slave trade, slavenhandel
Voorstelling Geografie: Senegal
Voorstelling/iconografie: Handelaar, Slaaf, Vorst(in)
Source / photographe Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Conditions d’utilisation

w:fr:Creative Commons
paternité partage à l’identique
Ce fichier est disponible selon les termes de la licence Creative Commons Attribution – Partage dans les Mêmes Conditions 3.0 (non transposée).
Vous êtes libre :
  • de partager – de copier, distribuer et transmettre cette œuvre
  • d’adapter – de modifier cette œuvre
Sous les conditions suivantes :
  • paternité – Vous devez donner les informations appropriées concernant l'auteur, fournir un lien vers la licence et indiquer si des modifications ont été faites. Vous pouvez faire cela par tout moyen raisonnable, mais en aucune façon suggérant que l’auteur vous soutient ou approuve l’utilisation que vous en faites.
  • partage à l’identique – Si vous modifiez, transformez, ou vous basez sur cette œuvre, vous devez distribuer votre contribution sous la même licence ou une licence compatible avec celle de l’original.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

Légendes

Ajoutez en une ligne la description de ce que représente ce fichier

Éléments décrits dans ce fichier

dépeint

35 millimètre

image/jpeg

62accaed76bab5f435cb927886f144c58507ea3d

298 000 octet

496 pixel

700 pixel

Historique du fichier

Cliquer sur une date et heure pour voir le fichier tel qu'il était à ce moment-là.

Date et heureVignetteDimensionsUtilisateurCommentaire
actuel21 juillet 2012 à 06:01Vignette pour la version du 21 juillet 2012 à 06:01700 × 496 (291 Kio)M.casanova

La page suivante utilise ce fichier :

Usage global du fichier

Les autres wikis suivants utilisent ce fichier :

Métadonnées